04 sep Als leerkracht veilig op Facebook met je leerlingen


Het GO! (Gemeenschapsonderwijs) bukte zich over de vraag of het gezond is om vriend te zijn met je leerlingen op Facebook. Als je de media er op na slaat lijkt het antwoord Nee! te zijn. En die beslissing lijkt vooral gebaseerd op het feit dat de privacy van de leerkracht niet gegarandeerd is.
UPDATE: lees het advies hier en merk dat het heel wat positiever en genuanceerder is dan de media doen uitschijnen.

Ik voel wat voor ‘t argument dat er andere en betere communicatiemiddelen zijn om met leerlingen te communiceren. Maar anderzijds is het erg dat men de vrijheid van innoverende leerkrachten die experimenten doen met sociale media in de klas zou willen beknotten. Want het is héél gemakkelijk om perfect veilig te Facebooken met leerlingen.

100% veilig op Facebook met leerlingen

Vorige jaren moest je beroep doen op vriendenlijstjes om je privéleven op Facebook te scheiden van je communicatie met leerlingen. Helaas zijn die instellingen erg verwarrend en moet je constant aandacht hebben voor uitschuivers op die manier. Veel handiger is het om, net als een school of een bedrijf, een Facebookpagina aan te maken voor jezelf. Facebookpagina’s hebben bijna dezelfde mogelijkheden als het gewone Facebookprofiel dat iedereen gebruikt.

Facebookpagina’s zijn per definitie openbaar dus iedereen kan de statusupdates zien. Leerlingen hoeven dus geen vriend van je worden, maar ze kunnen op “vind ik leuk” klikken om je statusupdates, links, foto’s en filmpjes op hun prikbord te zien. Wil je iets plaatsen voor je leerlingen, dan wissel je heel makkelijk van je persoonlijke profiel naar je pagina.

Jij krijgt geen statusupdates van je leerlingen te zien op jouw persoonlijke tijdlijn (en ook niet op die van je pagina trouwens). Dat zorgt er voor dat jouw tijdlijn niet overspoeld wordt door berichten van leerlingen, maar ook deontologisch is de wat grotere afstand wel goed.

Het is de gulden middenweg die je bijna alle mogelijkheden geeft zonder de risico’s.

Een Facebookpagina maken doe je als volgt.

7 Responses so far.

 1. Annick Somer zegt:

  Dag Bram !

  Bedankt voor de tip. We zijn in de school al een tijdje aan het denken om een Facebookaccount te maken voor de school, maar een “pagina” is precies wel een goed idee dan. Ik had er nog een vraagje bij. Kan je meerdere leerkrachten op die pagina iets laten posten dan of enkel maar de beheerder ?

  Grtjs
  Annick Somers

 2. buytaert zegt:

  Dag Bram,

  Heb je binnen FB ook overwogen om de functie in ‘Groepen’ te gebruiken?
  ‘Groepen’ laat toe om die gesloten te maken en dus de toegang te beheren. Anderzijds weet ik niet of wie lid is van die groep ook jouw persoonlijk profiel zal zien. (test ik momenteel)

  Groeten en blijf posten op twitter!

 3. Sofie zegt:

  Beste,

  Kunnen je leerlingen ook met jou chatten als ze fan worden van mijn pagina?

 4. Margo zegt:

  Dank je wel! Zeer nuttige informatie.
  Ik heb in mijn eigen account een besloten groep gemaakt en dat werkt heel erg goed. Ik ga uiteraard de privacy-instellingen goed in de gaten houden!

 5. […] een eerdere blogpost gaf ik al aan dat je als leerkracht kan kiezen voor een Facebookpagina te communiceren met leerlingen. Je kan bijvoorbeeld een Facebookpagina voor jezelf, je vak of je […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>