02 jan Mijn eerste app

Deze post is ook beschikbaar in: Engels

Een tijdje geleden kreeg ik een uitnodiging om een “Virtuele academie” te volgen over App-ontwikkeling. We zouden gebruik maken van het Touch Develop platform van Microsoft om een idee te krijgen van wat appontwikkeling is en om zélf een app te bedenken. Nieuwsgierig als ik ben ging ik op ‘t voorstel in. Te meer omdat de beste app-voorstellen misschien ook echt ontwikkeld zullen worden met hulp van Microsoft developers.

Screenshot Touch Develop

Met Touch Develop leer je programmeren in de browser op PC, Mac, iPads, Android en Windows Phone

De stoomcursus programmeren bestond uit drie online lessen gegeven van de Belg Peli De Halleux die uit Seattle een groep Europese leerkrachten les gaf. Als totale programmeer-newbie lag het tempo verschroeiend verschroeiend hoog. Lesgever Peli verzekerde me in Praag dat wat we in de online lessen leerden de snelle samenvatting was van wat ze met leerlingen in een trimester zien. Want daarvoor is Touch Develop er. Jonge programmeurs een speeltuin geven om code te leren schrijven. Zelfs als absolute beginner slaagde ik er in er in m’n eigen fruit ninja de programmeren. Mijn 8 Bit Christmas ninja is blijkbaar al redelijk veel gespeeld met een topscore die ik zelf niet kan verbeteren.

 

Mock-up van mijn eerste app

De keuze voor een educatieve app te bedenken lag bij mij voor de hand. Het werd een app die je ìn de klas kan gebruiken om leerlingen een verslagje te laten maken van een dag. Ze kunnen foto’s gebruiken, tekst toevoegen als ze kunnen schrijven of hun stem opnemen als dat nog niet kan. Maar de app heeft ook een tweede gezicht. Voor kinderen met grote nood aan structuur kan je de app gebruiken om vooraf een dag en week-schema op te bouwen.

“Live” demo

Het was geweldig om een app te bedenken met kinderen in ‘t achterhoofd. Zo weinig mogelijk knopjes en zo weinig mogelijk menu’s. Veel schrappen en de app tot een absoluut minimum herleiden zonder aan kernfunctionaliteit in te boeten was de uitdaging. Het resultaat goot ik in een PowerPoint waar je de knopjes echt kan gebruiken. Hiermee kon ik de app uittesten op zowel kinderen als ouderen en kijken of ze spontaan de juiste knopjes kozen. Je kan het zelf proberen hier rechts van me. Als je feedback hebt, aarzel dan niet om je mening te mailen.

Bij mijn testen bleek dat iedereen spontaan op ‘t juiste knopje drukte dus ben ik wel overtuigd van het eindresultaat. Dat de reactie: “Is dit het? Dit is toch normaal.” was voor mij de bevestiging dat de bediening intuïtief is. En nu maar hopen dat de jury ook overtuigd is en me naar Londen stuurt om de app met de hulp van Microsoft developers verder uit te werken.  

Post Tagged with , , ,

2 Responses so far.

 1. Annick Somers zegt:

  Dag Bram !

  Had ik deze app maar op onze reis vorige zomer door Australië om een reisverslag bij te houden !
  Ik wens je veel succes met de wedstrijd !

  Grtjs,
  Annick Somers

 2. anne M zegt:

  ziet er interessant uit, veel succes ermee Bram!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>