03 dec Partners in Learning Global forum: jullie raakten me!

Deze post is ook beschikbaar in: Engels

Microsoft Partners in Learning Global Forum gaat over “leren” en over “mensen ontmoeten”, sprak ik tegen de camera. En ik voelde me meteen als een stofzuigerverkoper die een opgelegde marketinglijn opdraafde. Want de ervaring daar in Praag, met honderden leerkrachten van over de hele wereld was zó intens dat ik nauwelijks nog helder kon denken. Klopte het wel wat ik daar zei? Of hadden de keynotes me gebrainwashed tot een robot die marketingslogans herhaalde?

Ja! Ik had geweldige gesprekken in Praag. Ik voelde me klein in vergelijking met wat sommige leerkrachten realiseerden. Uiteraard was ik nog steeds heel trots op onze Jonatan Academie, maar binnen de context van onze Westerse luxe, is dat klein bier tegenover de uitdagingen waar collega’s uit Afrika, Azië tegenover staan. Wat ik een uitdaging noem, is een luxeprobleem voor hen. Maar als je in de mallemolen van het evenement zit is het moeilijk om alles op een rijtje te zetten.

Dat lukte pas toen ik de foto’s van het evenement toonde aan m’n vrouw toen ik thuis kwam.  De foto’s van de keynotes, het luxuese Hilton hotel en de prachtige stad doorblader ik snel. Maar ook zij merkt dat ik pas echt opleeft als ik vertel over

 • hoe ik Lage en Sven uit Noorwegen bewonder voor hun professionalisme en zicht op goed onderwijs is.
 • hoe Amerka, Noorwegen, de Verenigde Arabische Emiraten, Ierland een team vormden in spannend spelletje met één knikker en vijf A4-tjes.
 • hoe veel plezier ik had aan tafel met  Nicki and Katie maar ook hoe ik van hen ook heel praktische educatieve technieken leerde die ik zo snel mogelijk wil doorvertellen
 • hoe een Zuid Afrikaan een project voorstelde dat ik morgen wil doorvertellen aan een leerkracht om met hen samen te werken.
 • en hoe ik bijna kon bleiten toen David Young, me in de ogen keek en vertelde hoe het coachen van leerlingen of leerkrachten een impact heeft op het leven van mensen.

“Ik wil ook eens naar zo’n conferentie gaan.” vertelt m’n vrouw na het horen van deze en veel andere verhalen. “Want ik wil ook eens de kans hebben om zo’n mensen te ontmoeten.” zei ze. En daarmee vatte zij het eigenlijk samen. Het zal niet de verwennerij zijn die ik de rest van mijn leven meedraag. Al moest ik mezelf af en toe in de arm knijpen om te geloven dat ik dit mocht meemaken. Maar ‘t zijn de mensen, die me nu een krop in de keel geven als ik aan het Global Forum terugdenk.

Bedankt iedereen, jullie waren prachtig.

Post Tagged with ,

4 Responses so far.

 1. Willemijn de Lint zegt:

  Wow Bram,
  WAt heb je een prachtige impressie gegeven van het gevoel dat het Global Forum ons allen heeft gegeven! Ik ga ook weer vol nieuwe energie en inspiratie aan de slag bij ons op school. Veel plezier met julllie Sinterklaasfeest!!
  Groetjes, Willemijn de Lint

 2. […] Academy (www.jonatan.be/academie/english).  You can read about the Forum in Bram’s own words: http://www.leesvoer.be/geen-categorie/partners-in-learning-global-forum-you-moved-me.  All the winners in the different categories can be found here: […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>