20 okt Tabletmoeheid

Quizlet op de iPadTablets worden in scholen onthaald als ware het een toverhoed waarmee je elke les tot een feest omtovert. “Het motiveert de kinderen zo!”, is een vaak gehoord argument. Zelf heb ik altijd vermoed dat op die wonderformule snel sleet zal komen. En een voorbeeldje uit m’n eigen gezin toont hoe je “tabletplezier” op een maand tijd zorgvuldig de nek om kan draaien.

De iPad ging overal mee. Aan de eettafel, naar de slaapkamer en naar de bomma. Want de les Frans was leuk, nieuw en hetzelfde gold voor de Quizlet app om de Franse woordjes te oefenen.

Maar net zoals de wittebroodsweken met de Franse taal waren snel voorbij eens er woordenrijtjes ingestudeerd moesten worden. Zo snel was ook de liefde voor de tablet en de Quizlet app verleden tijd. Slechts na lang aandringen wilt ze wéér een nieuw woordpakket oefenen. Ja, ze heeft al lang begrepen dat woordjes studeren altijd saai en moeilijk werk is. iPad of niet. Een dikke maand duurde het dus, om de glans van de tablet te halen en het te degraderen tot een voorwerp dat door haar gemeden wordt in plaats van omarmd.

Dit voorbeeld zegt niks over de mogelijkheden van een tablet in de klas maar het zegt wel iets over hoe je de dingen in moet zetten. Ze gebruiken als een domme vervanger van wat je op papier doet is een vergissing.

Nu ik echt heb ervaren hoe tijdelijk het motivatieargument is, als de tablet “verkeerd”, of beter gezegd eenzijdig, wordt ingezet ben ik me nog bewuster van het belang van goede ondersteuning voor leerkrachten.  Want dat ik het hier even verknoeide met mijn dochter, is niet zo erg. Maar je wil natuurlijk niet iets soortgelijks meemaken ik je klas.

Je zal tablets breder moeten gebruiken dan enkel voor typische oefenapps, enkel informatie opzoeken op het net of enkel handboeken lezen. En vooral even veel variatie stoppen in wat je doet met de iPad als in je lesgeven.

Bij KlasCement zijn er trouwens al heel wat Apps te vinden die door leerkrachten werden toegevoegd. De grootste meerwaarde zit in het rubriekje “didactische tips” dat je bij elke app vindt. Want daar kunnen leerkrachten beschrijven hoe zij de apps gebruiken in de klas. De databank van interessante apps groeit vast snel aan met zo’n hot topic.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>